Невролошко нарушување е додадено на листата можни ретки несакани ефекти на Астразенека

Европската агенција за лекови (ЕМА) додаде екстремно ретко невролошко пореметување, Гилен-Бареов синдром (ГБС), на листата на можни несакани ефекти на Астразенека против ковид-19.

Фото: ЕПА

ЕМА објави дека врската помеѓу ГБС и вакцината Ваксзевриа на Астразенека во најмала рака е „разумна можност“, бидејќи 833 случаи на синдромот се пријавени откако од 31 јули ширум светот се дадени 592 милиони дози од вакцината.

ЕМА го категоризираше овој несакан ефект како „многу редок“, што е најниската зачестеност што некој несакан ефект може да ја има.

Агенцијата посочи дека придобивките од вакцината на Астразенека сè уште ги надминуваат ризиците.

Американската администрација за храна и лекови (ФДА) издаде предупредување дека ГБС е можен несакан ефект на вакцината Џонсон&Џонсон. И двете вакцини користат векторска технологија и се поврзани со ретки случаи на згрутчување на крвта.

ЕМА на листата додаде и повеќе безопасни несакани ефекти за вакцините Џонсон&Џонсон, Модерна и Астразенека, како што се болка во рацете, нозете и стомакот и симптоми слични на грип.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе