Нетанјаху: Ако бидам избран, ќе ги припојам „сите населби“

Израелскиот премиер се бори за политички опстанок.

Премиерот на Израел вети дека ќе ги анектира населбите во Западниот Брег, вклучително и една длабоко во срцето на најголемиот палестински град, доколку биде реизбран на утрешните повторени избори.

Бенјамин Нетанјаху за Радиото на израелската армија денеска изјави дека планира да ги анектира „сите населби“ на Западниот Брег. На прашањето дали тоа ја вклучува енклавата на неколку стотици доселеници што живеат во немирниот Хеброн, тој рече: „Секако“.

Нетанјаху на избориве се бори за својот политички опстанок. Тој ги повторува тврдокорните ветувања неколку недели пред гласањето, обидувајќи се да ги привлече националистичките гласачи, пренесува АП.

Тој исто така вети дека ќе ја анектира Јорданската долина, област што се смета за житница на Палестинците. Критичарите велат дека неговите ветувања ќе ја елиминираат и последната трошка палестинска надеж за формирање посебна држава.

Historia magistra vitae est (Историјата е учителка на животот). Оваа латинска изрека ќе ги објаснува односите меѓу народите и нациите додека постои светот.

повеќе

Добро е, во прво време, г. премиер, да го поттикнете Вашиот министер за култура да најде погодна форма да се преобјави книгата „По повод најновиот напад на нашиот јазик“ од Конески, пишува професорот Атанас Вангелов во отворено писмо до премиерот Зоран Заев.

повеќе

Мислам дека Европа нема ни да дозволи полемика за македонскиот јазик затоа што тоа е строго научна работа. Освен нашите политичари-шупелки, никој друг не би посегнал по таа светост.

повеќе