Неочекувана средба на американска подморница и ирански хеликоптер во Персискиот Залив (ВИДЕО)

На социјалните мрежи се појави снимка од наводна средба на ирански противподморнички хеликоптер и американска нуклеарна подморница во Персискиот Залив.

EPA-EFE

Снимката е направена од кабината на леталото, на на неа се гледа силуетата на американската нуклеарна подморница над која лебди хеликоптерот СХ-3Д на иранската воена морнарица.

Пред два дена иранската морнарица доби два нови воени брода – логистичкиот брод „Макран“ и ракетниот брод „Зерех“.

„Макран“ е во моментов најголемиот воен брод на Исламска Република Иран и може да носи седум хеликоптери. Служи како поддршка на други пловила на отворено море, а пред сè ќе биде насочен на задачи во Индискиот Океан и Црвеното Море.

Тој ќе биде и пловечка база за малите и брзи чамци на Револуционерната гарда кои оперираат во Персискиот залив, додека ракетниот брод „Зерех“ ќе служи за одбрана на територијалните води на Иран.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе