Нема забрана за Тачи да разговара со Белград за размена на територии

Косовскиот парламент поради недостиг од кворум не гласаше за забрана за претседателот Хашим Тачи во продолжението на дијалогот со Белград да разговара со размена на територии со Србија.

Парламентот претходно денес изгласа формирање комисија за утврдување на воените злосторства кои наводно ги извршиле Србите.

По расправата за нацрт резолуцијата, која му забранува на косовскиот претседател Хашим Тачи во продолжението на дијалогот со Србија да зборува за размена на територии или корекција на границата, во парламентот немаше гласање поради недостиг на кворум.

Поради недостигот од кворум, косовскиот парламент не ја разгледуваше резолуцијата за неуспехот и, како што се наведува, скандалите во косовската надворешна политика.

Напредокот и оптимизмот што ги обележаа децениите по 2. Светска војна се гледаа во создавањето на средната класа, составена од луѓе што, иако родени во куќи со земјени подови, завршија со факултетски дипломи и добри работни места во големите градови. Поседуваа автомобили и викендички, летуваа на море и патуваа во странство без визи.

повеќе

Најголемиот предизвик на секоја земја е развојот и одржувањето на здрава популација.

повеќе

Албанија и Северна Македонија уште ќе чекаат, една година откако блокот рече дека имаат шанси за разговори за членство, вели Политико.

повеќе