Нема повеќе американски трупи во Сомалија

Според американската команда за Африка, американската војска го заврши повлекувањето на трупите од Сомалија. Американските трупи, околу 700 војници, ја поддржуваа и подучуваа елитната сомалиска единица позната како Данаб, или бригада Молња.

EPA-EFE

Портпаролот на Африком полковникот Кристофер П. Карнс потврди за сомалискиот сервис на Војс оф Америка дека преместувањето на трупите е завршено пред рокот предвиден со претседателската директива од минатиот декември, со кој се наложува повлекување на трупите до средината на јануари.

Карнс кажа дека во Сомалија останува „многу ограничено“ американско присуство.

Американски воени функционери претходно кажаа дека поголемиот дел од персоналот ќе биде прераспореден во регионот, но Карнс одби да даде детален преглед на местата во кои американските сили се преместени во Африка „поради тековните операции“.

Африком соопшти дека репозиционирањето е завршено два дена порано, додека сè уште е вршен притисок врз Ал шабаб. Ден пред завршување на процесот, на 13 јануари, Африком извести за трет воздушен напад врз Ал шабаб оваа година.

Пентагон на почетокот на декември најави дека ги повлекува повеќето американски војници од Сомалија по наредба на претседателот Доналд Трамп, во продолжување на напорите да се намали учеството на САД во мисиите против тероризмот во странство.

Трамп претходно нареди намалување на бројот на американските војници во Авганистан и Ирак и се очекуваше да повлече дел или сите војници од Сомалија.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе