Нова научна студија открива

Некои пациенти што прележале ковид имаат антитела што го напаѓаат телото наместо вирусот

Ново истражување открило „автоантитела“ слични на оние кај пациентите со лупус и ревматоиден артритис, кои го напаѓаат генетскиот материјал на човечките клетки. Но на овие ковид-пациенти може да им помогнат лековите за тие автоимуни болести, вели Њујорк тајмс

Фото: ЕПА

Некои преживеани од ковид-19 покажуваат загрижувачки знаци дека нивниот имунолошки систем се свртел против телото, што потсетува на болестите како лупусот и ревматоидниот артритис, открива нова студија.

Во одреден момент, одбранбениот систем на телото кај овие пациенти почнал да се напаѓа самиот себеси, наместо вирусот, вели студијата. Пациентите произведуваат молекули наречени „автоантитела“, кои го напаѓаат генетскиот материјал од човечките клетки, наместо тие од вирусот.

Овој погрешен имунолошки одговор може да ја влоши сериозната форма на ковид-19. Исто така, може да објасни зошто таканаречените „долготрајни пациенти“ имаат постојани проблеми со месеци откако оздравеле од првичната болест и вирусот исчезнал од нивните тела.

Овие откритија имаат важни последици врз лекувањето: со користење на постоечките тестови што можат да детектираат автоантитела, лекарите може да ги идентификуваат пациентите на кои може да им помогнат третманите што се користат за лупус и ревматоиден артритис. Не постои лек за овие болести, но некои третмани ја намалуваат честотата и сериозноста на нападите.

„Можно е на соодветните пациенти да им дадете поголема доза од некои од овие поагресивни лекови и да очекувате подобри резултати“, рече Метју Вудруф, имунолог од Универзитетот Емори во Атланта и главен автор на делото.

Резултатите биле пријавени во петокот и сè уште не се објавени во научно списание. Но други експерти рекоа дека истражувачите што ја спровеле студијата се познати по нивната внимателна, педантна работа и дека наодите не се неочекувани затоа што и други вирусни заболувања предизвикуваат автоантитела, вели Њујорк тајмс.

„Не сум изненадена, но интересно е да се види дека ова навистина се случува“, рече Акико Ивасаки, имунолог од Универзитетот Јејл. „Можно е дури и умерена до лесна болест да предизвика ваков одговор на антитела“.

Веќе со месеци е јасно дека коронавирусот кај некои луѓе може да предизвика имунолошкиот систем жестоко да нападне, на крајот нанесувајќи му поголема штета на организмот отколку на самиот вирус. (Дексаметазонот, стероидот што Доналд Трамп го прими откако му беше дијагностициран ковид, се покажа ефикасен кај некои луѓе со тешка форма на ковид во намалувањето на овој пресилен имунолошки одговор).

Вирусните инфекции предизвикуваат умирање на заразените човечки клетки. Понекогаш клетките умираат со тивка смрт - но понекогаш, а особено во тешка инфекција, тие може да експлодираат, исфрлајќи ја својата утроба. Кога тоа ќе се случи, ДНК-та, обично спакувана во завиткани снопови во јадрото, одеднаш е расфрлана и видлива.

Во типичната реакција кон вирусот, клетките познати како Б-имунолошки клетки создаваат антитела што ги препознаваат парчињата од вирусната РНК и се прикачуваат на нив.

Но во услови како лупусот, некои Б-клетки никогаш не научуваат да го прават тоа и наместо тоа произведуваат автоантитела, кои им се втурнуваат на ДНК-остатоците од мртвите човечки клетки, погрешно сметајќи ги за натрапници. Нешто слично може да се случи и кај пациенти со ковид-19, сугерира истражувањето.

„Секогаш кога имате таква комбинација на воспаление и клеточна смрт, постои потенцијал за појава на автоимуни заболувања и автоантитела“, рече Марион Пепер, имунолог на Универзитетот Вашингтон во Сиетл.

Истражувачите испитале 52 пациенти во здравствениот систем Емори во Атланта, кои биле класифицирани како тешка или критична форма на ковид-19, но кои немале историја на автоимуни болести.

Откриле автоантитела што ја препознаваат ДНК кај скоро половина од пациентите. Тие исто така пронашле антитела против протеинот наречен ревматоиден фактор и други што помагаат при згрутчување на крвта. Меѓу горната половина од најтешко болните пациенти, повеќе од 70 проценти имале автоантитела против некоја од тестираните цели, рече Вудруф.

„Не само што овие пациенти имаат автоимунолик имунолошки одговор“, рече тој. „Проблемот е во тоа дека тие имунолошки одговори се придружени со вистински тестирани клинички автореактивности“.

Некои од автоантителата што ги идентификувале истражувачите се поврзани со проблеми со протекот на крв, забележа Ен Маршак-Ротштајн, имунолог и експертка за лупус на Универзитетот во Масачусетс, Ворчестер.

„Многу е можно некои од проблемите со коагулацијата што ги гледате кај пациентите со ковид-19 да се предизвикани од вакви имунолошки компликации“, рече таа.

Ако испадне дека автоантителата се долготрајни, рече таа, тие може да резултираат со постојани, дури и доживотни проблеми за оздравените од ковид-19.

„Вие никогаш реално не го лекувате лупусот – имате напади, па состојбата се подобрува, па пак имате напади“, рече таа. „А тоа може да има врска со меморијата на автоантителата“.

Маршак-Ротштајн, Ивасаки и десетици други тимови внимателно го проучуваат имунолошкиот одговор на коронавирусот. Со оглед на леснотијата на тестирањето за автоантитела, наскоро може да стане јасно дали антителата биле откриени само затоа што истражувачите директно ги барале, или тие претставуваат подолготрајна промена на имунолошкиот систем.

„Не ми е јасно што значи сето тоа во овој момент“, рече Пепер. „Ќе биде потребно време за да се разбере дали ова е нешто што ќе доведе до низводна патологија“.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Каракачанов: На Бугаринот паметот му доаѓа следниот ден...

повеќе

При еден спор, понижувањето не е добро ниту за победникот, ниту за поразениот; ниту за „победникот“, ниту за „поразениот“.

повеќе

Стравот од неизвесноста што ја носи пандемијата од ковид-19 вирусот, бара да се преструктуираме и да го промениме начинот на нашето однесување и работење.

повеќе