Научниците предупредуваат: Чувајте го биодиверзитетот или подгответе се за нови пандемии

Светот е во „ера на пандемии“ и доколку не се запре уништувањето на природниот свет тие почесто ќе се појавуваат, побрзо ќе се шират, ќе одземаат повеќе животи и ќе влијаат на глобалната економија со поразително влијание од кога било досега, според денес објавената студија од водечки светски научници, пишува Гардијан.

Појавата на болести како што се ковид-19, птичјиот грип и ХИВ од животните е целосно предизвикано од срамнувањето на шумите за земјоделство и трговијата со диви животни, што ги доведе луѓето во контакт со опасните микроби, велат експертите.

„Ризикот од пандемии рапидно се зголемува, со повеќе од пет нови болести кои се појавуваат кај луѓето секоја година, од кои било која има потенцијал да стане пандемија“, се вели во извештајот.

Наодите од студијата покажуваат дека подобра заштита на тропските шуми и другите богати екосистеми помагаат во забавување на климатските промени и спасување на животинските и растителни видови, што само по себе го спречува создавањето на идни пандемии.

„Излезе дека кога дејствуваме против пандемиите, правиме нешто и за климатските промени и за биодиверзитетот, и тоа е добра работа“, рече Питер Дазак, зоолог и водач на истражувањето, на кој работеле 22 меѓународни експерти.

Тие заклучија дека околу половина од проценетите 1,7 милиони неоткриени вируси во природата можат да заразат луѓе.

Активностите како што се нелегална трговија со диви животни, ловокрадство или уништувањето на шумите за одгледување монокултури ги ставаат луѓето во поголема опасност на нив да поминат патогени од природата. Научниците веруваат дека ковид-19 најверојатно поминал од лилјак на човек на пазар во Кина.

Превенцијата на вакви настани е сто пати поевтина од пандемиите, но владите продолжуваат да се потпираат на борбата против последиците наместо на причините, велат експертите, повикувајќи на поголема меѓународна соработка во таа област.

Се проценува дека пандемијата ковид-19 до јули чинела помеѓу 8 и 16 трилиони долари.

Студијата е спроведена од меѓувладината платформа ИПБЕС, во која учествуваат повеќе од 130 земји-членки.

„Не се залажувајте, кризата ковид-19... загубата на биолошката разновидност и климатските промени се една голема криза - најголемата со која луѓето некогаш се соочиле. Но, оваа студија е документ на надеж, а не на очај... прашањето е дали ќе [дејствуваме], а не дали можеме?“, напиша Дазак на Твитер.

Богатите држави мораат веднаш да донираат вакцини против ковид-19 на загрозените држави. 

повеќе

Можеби ни треба регистар на погрешни перцепции на граѓаните за криминалот и корупцијата во државата.

повеќе

Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации им пружаат поголема поддршка и повеќе ги вреднуваат отколку сопствената држава.

повеќе