НАТО за руското оружје: Србија има право на избор

Набавките во областа на одбраната се национална одлука и Србија има право на избор, соопшти денес НАТО.

Тоа е одговорот на Алијансата на прашањето на Радио слободна Европа за испораката на рускиот противвоздушен ракетен систем „панцир С1“, кој Србија го купи врз основа на договор од 2019.

„Србија има право слободно да ги бира своите политички и безбедносни аранжмани. НАТО и Србија се блиски партнери и ние сме посветени на јакнењето на нашето партнерство со Србија, со целосно почитување на нејзината политика на неутралност“, се наведува во соопштението на НАТО.

За преродба требаат само три чекора: промена на изборниот модел, укинување на мега и квази државниот апарат заедно со сите паразити во него и економски план за ревитализација на земјата.

повеќе

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе

 За базата во Ново Село, Бугарија не добива ни долар за закупнина, а отворени се и бројни прашања за животната средина.

повеќе