Над 1,45 милијарди дози вакцина против коронавирусот дадени низ светот

Досега се дадени повеќе од 1,45 милијарди дози вакцина против коронавирусот низ целиот свет, покажаа денеска бројките на „Нашиот свет во податоци“.

Фото: ЕПА

Кина е највакцинираната земја со скоро 393 милиони дози, според податоците на веб-страницата. Следуваат САД со повеќе од 270,83 милиони дози. Индија дала 181,54 милион дози, Велика Британија 56,02 милиони, а Бразил над 52,64 милиони. Германија има дадено 39,41 милиони дози, Франција 28,47 милиони, а Италија 27,01 милиони дози.

Списокот продолжува со Турција, која дала повеќе од 25,78 милиони дози. Следуваат Русија, Индонезија и Мексико.

Земјата со најмногу дози на вакцини дадени според бројот на жители е источноафриканската островска држава Сејшели, со 133 дози на 100 луѓе.

Повеќето вакцини против ковид-19 се даваат во две дози, така што бројот на дадените дози не значи дека вакцинирањето на тој број лица е завршено.

Од декември 2019 година, пандемијата однела над 3,37 милиони животи во 192 земји и региони, со повеќе од 162,59 милиони случаи пријавени низ светот, според бројките до кои дошол американскиот универзитет Џонс Хопкинс.

САД, Индија и Бразил остануваат најтешко погодени земји во однос на бројот на заразените.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Светска банка проценува дека за секој долар инвестиран во здравството, државата има бенефит од 4 долари во смисла на зголемена економска продуктивност.

повеќе

Провокација е именувањето на бугарските клубови „Борис III“ и „Ванчо Михајлов“. Не можеа ли да бидат со имињата Елин Пелин, Димчо Дебељанов, Черноризец Храбар или Иван Вазов?

повеќе

Слоганот на македонското претседателство со ОБСЕ е “It’s About People” и затоа ќе е доблесно МНР да побара помош и поддршка за да си ги заштити националните интереси, интегритетот, суверенитетот, јазикот и идентитетот.

повеќе