На Словенците ковид-потврди ќе им бидат потребни и за работа од дома

Ковид-потврда во Словенија мора да имаат и вработените кои работат од дома, објавија словенечките медиуми, повикувајќи се на министерството за труд.

EPA-EFE

Словенија воведе ковид-потврди за работа, влегување во трговски центри, здравствени установи, возење со јавен превоз, освен за учениците, за различни услужни дејности и јавни установи.

Министерството за труд сега објасни дека од обврската да достават потврда за вакцинација, прележан ковид или негативен тест не се ослободени ни оние кои работат од дома, пренесува Н1.

Ако вработените кои работат од дома немаат ковид-потврда, мора да се тестираат со брз антигенски тест за самотестирање најмалку еднаш неделно, а потоа на работодавецот мора да му испратат потврда на која се наоѓа датумот на тестирањето, резултатот од тестот и потпис. Трошоците за тестирањето ги сноси работодавецот.

Ако вработениот не го направи тоа се смета дека ги прекршил обврските кои произлегуваат од работниот однос и работодавецот може да го казни во согласност со законот за работни односи, објаснија од министерството.

Словенечките угостители во отворено писмо до владата побараа укинување на задолжителните ковид-потврди, предупредувајќи дека им паѓа прометот и дека потврди, според новите правила, мора да имаат и гостите на терасите.

Синдикатот на угостителите наведе дека го поддржува барањето на полицискиот синдикат уставноста на новите правила да ги провери уставниот суд.

Синдикатот на полицајците на Словенија соопшти дека иницијативата до уставниот суд ја поднел затоа што со владиниот протокол вакцинација или прележан ковид се услов да се задржи работниот однос.

Продолжувањето на таквата „недозволива пракса“ би можело да доведе и до удар врз други човекови права и основни слободи, чии жртви би можеле да станат сите граѓани, тврди полицискиот синдикат.

Владата минатата седница објави одлука според која сите државни службеници, освен оние кои тоа не го можат од медицински причини, ќе мора да се вакцинираат против ковид, а првата доза мора да ја примат до крајот на септември.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе