Се предвидува дека вкупната излезност ќе биде околу 150 милиони

На изборите веќе излегоа 60 милиони Американци, соборен рекорд

Повеќе од 60 милиони Американци веќе гласаа на претседателските избори во САД осум дена пред одржувањето, рекорден број што е показател за потенцијално најголемата излезност во историјата на САД.

Тој број е последен знак за големата ангажираност на американските гласачи во борбата меѓу републиканскиот претседател Доналд Трамп и неговиот демократски предизвикувач Џо Бајден, како и нивната решеност да се минимизира ризикот од изложеност на коронавирус, кој во САД однесе повеќе од 225.000 животи.

Демократите имаат значителна предност во предвремените гласови, републиканците помалку гласале однапред затоа што американскиот претседател повеќе пати изјави дека системот со испраќање гласови е подложен на измами.

Врз основа на тој голем број, политикологот од Универзитетот во Флорида, Мајкл Мекдоналд, проект-менаџер на Изборниот проект на САД предвидува дека вкупната излезност на изборите ќе биде околу 150 милиони, што претставува 65 проценти од оние со право на глас и најголем број од 1908 година.

Американските гласачи оваа година веќе претходно гласале во поголем број отколку во целата 2016 година.

Како што тргнало, на крај, кога ќе го оствариме сонот и конечно ќе влеземе во ЕУ, ќе бидеме нација X, со јазик Y, со националност Z? Кој ќе се радува на тоа?

повеќе

Зошто да не му веруваме на лидерот кој е на чело на колоната запатена кон ЕУ?

повеќе

Логиката е кога веќе се успеа со Преспанскиот договор, кога веќе отстапката е потпишана, зошто да не се направи тоа и со Бугарија.

повеќе