Вашингтон

Мотивациски говор на Помпео: Само агресивно

Американскиот државен секретар Мајк Помпео ја величаше „суштинската праведност“ на САД во глобалните прашања.

Тој ги повика деморализираните дипломати во Стејт департментот да дејствуваат цврсто и агресивно во промоцијата и спроведувањето на надворешната политика на администрацијата на чело со претседателот Доналд Трамп.

Во мотивацискиот говор што го одржа во Стејт департментот, Помпео објасни дека неговите повици до Министерството за надворешни работи да ја вратат својата „агресивност“ значи дека дипломатите треба да делуваат самоуверено знаејќи дека интересите на САД се праведни, пренесе Дејли меил.

„Таквата агресивност не е ароганција, нити фалба, нити егоизам. Тоа е самодоверба, верба во себе и во своите идеи. Во нашиот случај, тоа е суштинска праведност на Америка. И тоа е агресивност родена од праведното знаење дека нашите интереси се праведни, посебни и изградени на основните принципи на Америка“, изјави Помпео, во извадоците од неговиот говор.

Задачата на САД, како што истакна Помпео, е зачувување на нашата цивилизација на човечкото достоинство, индивидуалната слобода, демократијата, националниот суверенитет и владеењето на правото и да го оспориме секого што сака да го сруши.

„Треба да сме горди на Америка и нејзините вредности и да веруваме во нив“, рече тој.

Државниот секретар на САД истакна дека Трамп ја цени дипломатијата и дека ќе ја искористи за заштита на американските интереси.

„Имаме среќа дека нашиот претседател ја цени и разбира моќта на дипломатијата, и знае дека мораме да ја користиме секоја алатка од дипломатскиот комплет“, заклучи Помпео.

Природната и суровата храна се заменува со фабрички подготвени оброци и со обработена храна.

повеќе

Гувернерот, кој и да е, не е ничиј должник. Ниту на предлагачот, ниту на тие што ќе го изгласаат.

повеќе

Родовото прашање е клучен двигател за резултатите на здравството.

повеќе