Москва: Збогување со загинатиот руски министер, дојде и Путин (ВИДЕО)

Во Москва е во тек збогувањето од министерот за вонредни ситуации, Евгениј Зиничев, кој загина на службена должност на Арктикот. На церемонијата пристигна и рускиот претседател Владимир Путин.

Фото: ЕПА

Како што рече Путин, за него смртта на Зиничев претставува лична загуба. Вчера, рускиот лидер постхумно го одликуваше починатиот министер со медал „Херој на Русија“.

По церемонијата, ковчегот со телото на министерот ќе биде пренесен во Санкт Петербург, каде што Зиничев ќе биде погребен.

Министерот за вонредни ситуации на Русија, Евгениј Зиничев, трагично загина спасувајќи му го животот на режисерот Александар Мељник, за време на меѓуресорските вежби во Норилск.

Зиничев служел во вооружените сили на СССР во Северната флота. Работел во органите за државна безбедност на СССР, а потоа и на Русија. Накратко беше вршител на должноста гувернер на Калининградската област. Во ноември 2016 година беше назначен за заменик-директор на руската ФСБ, а во 2018 година, со декрет на претседателот на Русија, Зиничев стана шеф на Министерството за вонредни ситуации. 

Во декември минатата година го доби чинот генерал на армијата. Тој исто така беше член на Советот за безбедност на Русија и член на поморскиот колегиум на Владата на Русија.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе