Москва: Почнува нова Студена војна

Во светот почнува нова Студена војна и веќе е во тек доктринарно дефинирање на противниците, смета заменик министерот за одбрана на Русија Александар Фомин.

EPA-EFE

Според него, денес во светот постојат неколку трендови кои претставуваат најсериозни предизвици и закани за безбедноста.

„Прво, денес сме сведоци на формирање нов светски поредок. Гледаме тенденција земјите да бидат вовлечени во нова Студена војна, која ги дели државите на свои и туѓи, при што туѓите недвосмислено се дефинираат во доктрините како противници“, кажа Фомин во интервју за Раша тудеј.

Истовремено систематски се уништува постоечкиот систем на меѓународни односи и безбедносната архитектура, а улогата на меѓународните организации се омаловажува. Наместо меѓународното право се наметнува поредок „заснован врз одредени правила, кои не се знае кој ги предлага и поддржува, кои никаде не се пропишани и кои им одговараат само на тие кои, всушност, го измислиле тој поредок“, додаде рускиот заменик министер.

„Истовремено се појавуваат суштински нови видови оружје кои радикално го менуваат односот на силите, оружената конфронтација навлегува во нови сфери – вселената и сајбер просторот. Сето ова доведува до промена на принципите и методите на војувањето“, истакна Фомин.

Според него, за сите тие теми ќе се разговара на Деветтата конференција за меѓународна безбедност во Москва, која ќе се одржи од 22 до 24 јуни.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Министерството за финансии во изминатиот период активно работеше на реформа за унапредување на фискалната децентрализација, која нуди сериозно системско решение за стабилни финансии на општините кои ќе значат одговорни општини и испорака на квалитетни и ефикасни услуги за граѓаните. 

повеќе

Либералната империјалистичка доктрина на Америка е одговорна за ужасниот масакр во места како Виетнам, Ирак и Централна Америка. Но Америка, исто така, произведе либерална антиимперијалистичка доктрина што останува затскриена во една ТВ-серија што ја восхитува американската публика уште од 1966 година.

повеќе

Граѓани, бегалци, мигранти, веќе не ни е важно – се чини дека никој не гледа светла иднина за себе во Албанија.

повеќе