Москва: Пактот на Австралија, Британија и САД е предизвик за неширењето на нуклеарното оружје

Русија денес соопшти дека е загрижена бидејќи воениот пакт Аукус меѓу Австралија, Британија и САД ќе ѝ овозможи на Австралија да влезе во малата група држави кои имаат подморници на нуклеарен погон.

EPA-EFE

Тристраниот пакт, според кој Австралија ќе набави нуклеарни подморници од САД, ја разгневи Франција и ја загрижи Кина откако договорот минатиот месец го објавија Вашингтон, Лондон и Канбера.

Заменикот на рускиот министер за надворешни работи Сергеј Рјабков кажа дека Русија ова го гледа како предизвик за глобалното неширење на нуклеарното оружје.

„Загрижени сме и поради партнерството кое на Австралија, по 18 месеци консултации и неколку години обидување, ќе ѝ овозможи да добие подморници на нуклеарен погон“, кажа Рјабков.

Во моментов само САД, Русија, Франција и Кина имаат подморници на нуклеарен погон. Британија оваа технологија ја дoбива од САД.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

После речиси две години очигледно е дека менталното здравје на вработените е исто важно како и нивното физичко здравје. Сега повеќе од било кога, неопходен е силно развиен систем за управување со човечки ресурси.

повеќе

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе