Коронавирус

Морничави бројки во Италија: вчера уште 651 мртов, вкупно скоро 60.000 заразени

Бројот на починатите од огромната епидемија што ја погоди Италија достигна 5.476, додека вкупниот број на потврдени случаи е близу 60.000, според најновите бројки на здравствените власти.

Италија вчера доживеа голем пораст на бројот на починатите од коронавирус, откако уште 651 заболен ѝ подлегнаа на оваа болест. Сепак, бројката не го надмина порастот во саботата, кога земјата забележа најголем број смртни случаи.

Вкупниот број на потврдени случаи со коронавирус во земјата сега изнесува 59.138 - скоро една петтина од заразените низ целиот свет.

Ломбардија останува најпогодениот регион во земјата, со над 27.000 случаи и скоро 3.500 смртни случаи.

Италија останува втората најтешко погодена земја во светот (во однос на вкупниот број случаи), но сепак бројот на нејзините починати веќе ја надмина бројката во Кина. Додека Кина веројатно веќе успеа да се справи со епидемијата, бројките во Италија продолжуваат рапидно да растат и покрај напорите на земјата да го спречи ширењето на вирусот. Италија и понатаму е во карантин на национално ниво, кој властите го воведоа на 12 март.

Доколку нешто радикално не се промени, не можеме да очекуваме дека нашата економија брзо ќе се нормализира и ќе излезе од сегашната криза.

повеќе

Како да разликуваш дали „Македонец” означува етничка припадност или државјанство? Според потребата на моментот!

повеќе