Последица од оркански југо и човечка небрежност

Морето исфрли тони ѓубре кај Дубровник

Секој посилен југо, нанесува тони отпад од морето на бреговите на далматинските острови како Корчула, Млет, Ластово, но и на областа на Дубровник, објави Далмација данас.

Претежно се работи за ѓубре од Албанија, каде тамошниот отпад неконтролирано завршува во реките, кои потоа до морето доведуваат абнормални количини пластични и други амбалажи, а морските струи и бранови со ѓубре го затрупуваат морското дно и крајбрежјето во Хрватска.

Се разбира, пишува Далмација данас дури и локалното население не е „вакцинирано“ против еколошкото самоубиствено однесување.

На фотографијата објавена од Далмација данас што пристигнува од Дубровник совршено се прикажани плодовите од години небрежност.

„Новото нормално“ неизбежно со себе ќе носи неизвесност и страв бидејќи заканата од вирусот наѕира во позадина и не може да се искорени.

повеќе

„Шарената револуција“ беше енергија и граѓански порив за промени. Малку застранивме.

повеќе