Моментот на изрекување на пресудата на поранешниот полицаец кој го уби Џорџ Флојд (ВИДЕО)

Поротата ја донесе пресудата во врска со убиството на Џорџ Флојд, Полицаецот Дерек Човин е виновен по сите точки од обвинението.

EPA-EFE

Поротата одлуката ја донесе по разгледувањето на тринеделните сведочења на 45 сведоци, вклучувајќи случајни минувачи, полициски службеници и медицински експерти. Советувањето на поротата почна во понеделникот и траеше нешто повеќе од 10 часа.

Дванаесетте поротници го прогласија за виновен по сите три точки на обвинението. Максималната казна за првата точка не може да биде поголема од 40 години затвор, за втората не повеќе од 25 години, а максималната казна за третата точка од обвинението е 10 години и/или 20 илјади американски долари.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Кусокот во глобалното производство на вакцини против КОВИД-19 може да се надомести доколку на производителите ширум светот им се даде пристап до потребната технологија и знаење. 

повеќе

Европа е решена да се ослободи од меката моќ на Москва (енергенсите), а и на дипломатско поле сака да и стави до знаење дека и за неа ќе има „црвени линии“. 

повеќе

Незабележливите разлики во нашето однесување кои се дел од психолошката манипулација на социјалните мрежи се предизвикани од надзорниот капитализам и ја нарушуваат демократската култура и личната автономија.

повеќе