Младиќ ја испрати првата порака по пресудата: „Ова е само прво полувреме“

Ратко Младиќ кажа дека ќе се бори сѐ додека е жив, пренесуваат регионалните медиуми.

По пресудата, осудениот Младиќ преку синот Дарко порача дека сето ова било само прво полувреме.

„Ќе се борам сѐ додека сум жив, да се укинат овие наметнати лаги и да се открие вистинската вистина за борбата на Србите. Ова беше само прво полувреме“, порача тој.

„Мојот татко порача дека сѐ е лага, дека Хаг не е суд туку комисија на НАТО и дека ова не е правда. Сѐ е исклучиво обид да се криминализира српскиот народ, кој се штитеше од агресија“, додаде Дарко Младиќ.

„Бевме десетина минути заедно по пресудата. Беше лут, иако го очекуваше сето ова. Ја тешеше мојата мајка, ѝ зборуваше да не се грижи, бидејќи ѝ беше тешко“, додава тој.

„Ова тело што се нарекува Суд за злосторства во поранешна Југославија не успеа во мисијата бидејќи ги занемари многубројните српски жртви. Денес сведочевме како правдата е заменета со воена пропаганда. Фактите се занемарени. Пресудата е спротивна на вистината. Целта ѝ е ширење пропаганда и оневозможување на идниот мирен живот во регионот“, заклучи синот на Ратко Младиќ.

Брисел не мора да има шпион во Кремљ за да дознае дека Москва ќе стори сè што може за да ја спречи Македонија да се приклучи во НАТО - не поради нејзиното стратегиско значење, туку поради симболичната вредност на потегот, вели политичкиот експерт Иван Крастев за Гардијан.

повеќе

Македонија не е единствената жртва на ваквото здодевно силеџиство на Грција. Грчката влада се расправа и со Албанија и со Турција, вели принцот Мајкл од Лихтенштајн.

повеќе

Нема законски пречки да се снима полициски службеник за време на вршење на должноста, иако полицијата се противи на тоа.

повеќе