Црна Гора

Мило Ѓукановиќ прогласи победа на изборите: Непобедливи сме

Кандидатот на Демократската партија на социјалистите (ДПС), Мило Ѓукановиќ, прогласи победа на претседателските избори во Црна Гора.

Тој рече дека изборниот резултат е потврда за решеноста на Црна Гора да продолжи по патот на европскиот квалитет на живот и членство во ЕУ.

Во својот победнички говор тој најави дека нема да ги изневери очекувањата на граѓаните на Црна Гора.

„Ова е можност да им се заблагодарам на луѓето што ја поддржаа мојата кандидатура. Ова е можност да кажам дека го ценам ентузијазмот и лојалноста на граѓаните што ја поддржуваат оваа политика цело време“, рече Ѓукановиќ.

Ѓукановиќ им се заблагодари и на коалициските партнери, кои, рече тој, покажаа приврзаност кон ДПС, испраќајќи порака дека се непобедлива коалиција.

Наместо пораки до противкандидатите, Ѓукановиќ им се обрати на лидерите на опозицијата.

„Овој резултат е толку убедлив и надмоќен што ова е можност да го преиспитате она што се вашите истрајни политички ставови, дека не може ништо добро да се направи со негирање на достигнувањата до кои дојде Црна Гора“, рече Ѓукановиќ.

Според прелиминарните податоци на ЦЕМИ, од 100 проценти од обработените податоци, кандидатот на ДПС Мило Ѓукановиќ има 53,8 отсто поддршка од граѓаните, а кандидатот на поголем дел од опозицијата, Младен Бојаниќ, 33,5 проценти.

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе

Во кичестиот амбиент на магичното Скопје, каде што се изградени огромни споменици на Александровите фалангисти, а знамето на НАТО се вее пред зградата на Генералштабот, во градот поделен на македонски и на албански дел, лебди Бизмарковата геополитичка визија: оној што ја контролира долината на реката Вардар, станува господар на Балканот.

повеќе

Повеќе од 40 години пишувам за самостојноста на македонскиот јазик и идентитет и на моменти бев подложуван и на физички напад поради моите ставови. Јас не би прифатил ништо што го негира признавањето на Македонија.

повеќе