Милановиќ: Во документите на ЕУ никаде не пишува дека Србија треба да го признае Косово

Претседателот на Хрватска Зоран Милановиќ изјави дека во документите на Европската Унија никаде не пишува дека Србија мора да го признае Косово.

EPA-EFE

На прашањето да го разјасни она што останало недокажано од Преспа форумот во Македонија, дека во документите на ЕУ пишува дека Србија мора да го признае Косово, претседателот на Хрватска одговори дека никаде не пишува дека Србија мора да го признае Косово за да пристапи во ЕУ.

Додаде и дека ова е последен пат да зборува на таа тема.

Милановиќ денес на самитот на НАТО кажа и дека во Хрватска за одлуката за примање на Шведска и Финска во воениот пакт ќе одлучува парламентот и дека не е во доменот на неговата надлежност, но и дека неговиот личен став по тоа прашање нордиските земји не треба да го сфаќаат лично.

„Повеќе пати повторив и во телефонски разговор со финскиот претседател дека тука нема ништо лично што се однесува до мене, тоа се држави кои исполнуваат високи критериуми, ова што Турција го бара од нив е доста, јас сум повеќе на шведска отколку на турска страна, ќе гледаме како нештата ќе се развиваат понатаму“, кажа Милановиќ.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе

Несанкционирањето на овој говор доведува до повторување, ширење и злоупотреба на овие аномалии како еден вид „нормализиран“ начин во политичката борба против поединци и групи со различни мислења.

повеќе

Потписниците на нотарските изјави дека нема да гласаат за измените на Уставот се подложни на промени за материјално благо.

 

повеќе