Сака да го заврши политичкиот застој

Меркел покренува нова рунда преговори за коалиција

Канцеларката на Германија Ангела Меркел денеска ќе започне нова рунда преговори за коалиција со цел да стави крај на политичкиот застој во земјата.

Германија нема нова Влада повеќе од три месеци по изборите.

Во петдневните преговори ќе учествуваат Христијанско-демократската унија (ЦДУ) на канцеларката, Христијанско-социјалната унија (ЦСУ) и Социјалдемократската партија на Германија (СПД), наведе Би-би-си.

Аналитичарите оценуваат дека ова можеби е нејзината последна шанса да формира стабилна коалиција.

Парламентарните избори во Германија, одржани на 24 септември, го одбележаа првиот влез на екстремната десница во Бундестагот по Втората светска војна и лошите резултати на демохристијаните на канцеларката Ангела Меркел и социјалдемократот Мартин Шулц.

Досегашната Влада ја чинеа СПД и ЦДУ и нејзината сестринска ЦСУ.

Определуваќи се за европските вредности на демократијата се наоѓаме пред историска шанса која не треба и не смее да се пропушти не само во односите со Бугарија.

повеќе

Македонија сѐ повеќе заглавува во сиромаштија чија стапка изнесува скоро 22 отсто од вкупното население, речиси една третина од децата живеат во сиромаштија.

повеќе

Дали поновите, посјајните и посложените нешта автоматски значи дека се подобри? Всушност, најчесто вистината е спротивна на тоа.

повеќе