Меркел им се заблагодари на постарите граѓани за нивното однесување за време на пандемијата

Во својата редовна видео-порака во саботата, германската канцеларка им се заблагодари на постарите граѓани на Германија за нивното однесување и разбирање за време на пандемијата на коронавирусот.

Фото: ЕПА

„Сакам особено да им се обратам на група граѓани на кои им беше исклучително тешко и од кои многумина сè уште живеат со многу ограничувања: на нашите постари сограѓани“, рече Ангела Меркел во својата редовна видео-порака во саботата.

Меркел изјави дека е свесна дека нивното веќе тешко секојдневие за време на пандемијата станало уште потешко.

„Вашето веќе осамено секојдневие стана уште поосамено. Најболно од сè сигурно беше со недели да не ги видите децата и внуците и да не сте во можност да ги прегрнете“, рече Меркел.

Таа рече дека постарите, и покрај ограничувањата, не реагирале со лутина туку „често со разбирање за нивната политика“ што наметнала ограничување на контактите.

Меркел, исто така, му се заблагодари на персоналот на болниците и домовите за стари лица кои ги „искористија сите расположиви можности“ да се најде хумано решение во време на криза.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Доколку најмоќните луѓе во земјата (вклучително и претседателот Милановиќ) не престанат со вербалните напади и притисоци врз новинари и медиуми, се плашам дека Хрватска ќе појде по стапките на Унгарија, Полска и Словенија во однос на (не)слободата на медиумите, што секако не е европски, туку автократски пат.

повеќе

Законот за високо образование јасно и прецизно ја пропишува постапката за избор во наставно-научни и соработнички звања на високообразовните институции во нашата држава-Македонија.

повеќе

На три месеци пред избори, Владата носи закони и уредби со катастрофални последици по граѓаните, што е просто неверојатно.

повеќе