Мексико го погоди земјотрес со јачина од 7 степени (ВИДЕО)

Земјотрес со јачина од 7 степени денеска ја погоди областа 17 километри североисточно од Акапулко во мексиканската држава Гереро, соопшти американскиот геолошки завод УСГС.

Фото: ЕПА

Тоа предизвика тресење на зградите, а жителите истрчаа на улиците.

Според извештајот за цивилна заштита, земјотресот предизвикал одрон на камења и свлечишта што паднале на патиштата. Според сведоци, биле оштетиле и згради во Акапулко.

Градоначалничката на Мексико Клаудија Шејнбаум рече дека засега нема извештаи за голема штета во главниот град на државата.

Јачината на земјотресот прво беше измерена 7,4, а УСГС извести дека се работи за многу плиток земјотрес, 12,5 километри под површината на земјата, што го зголемило ефектот на тресење.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе