На самитот во Манила

Медведев: Трамп е добронамерен

Рускиот премиер Дмитриј Медведев изјави денес дека накратко разговарал со американскиот претседател Доналд Трамп на самитот АСЕАН во Манила и додаде дека Трамп е „отворен и добронамерен".

Медведев рече дека бил задоволен што разговарал со американскиот претседател на разни теми, пренесоа руските агенции.

„Се присетивме, меѓу другото, на историјата на нашите односи со САД, Втората светска војна и уште неколку теми“, кажа тој.

Рускиот премиер оцени дека руско-американските односи се на најниско ниво во последните неколку децении.

Брисел не мора да има шпион во Кремљ за да дознае дека Москва ќе стори сè што може за да ја спречи Македонија да се приклучи во НАТО - не поради нејзиното стратегиско значење, туку поради симболичната вредност на потегот, вели политичкиот експерт Иван Крастев за Гардијан.

повеќе

Македонија не е единствената жртва на ваквото здодевно силеџиство на Грција. Грчката влада се расправа и со Албанија и со Турција, вели принцот Мајкл од Лихтенштајн.

повеќе

Нема законски пречки да се снима полициски службеник за време на вршење на должноста, иако полицијата се противи на тоа.

повеќе