Медведев: Победата на Украина би била причина за употреба на нуклеарно оружје

Заменик-претседателот на рускиот Совет за безбедност и поранешен руски претседател и близок соработник на Владимир Путин Дмитриј Медведев се огласи на Телеграм повторно споменувајќи го нуклеарното оружје.

Фото: ЕПА

Медведев истакна дека Западот вели дека „на Русија не смее да ѝ се дозволи да ја добие војната“ и дека тоа значи победа за Украина.

„Целта на Украина во војната веќе е дефинирана од киевскиот режим – враќање на сите територии кои претходно ѝ припаѓаа, односно нивно отстранување од Русија. Ова е закана за опстанокот на нашата држава и распад на денешна Русија“, вели Медведев.

Тој вели дека ова е „директна причина за примена на членот 19 од Основите на државната политика на Руската Федерација во областа на нуклеарното одвраќање“, сугерирајќи дека Русија би имала право да користи нуклеарно оружје во случај на враќање на окупираните територии на Украина.

„Значи, кој планира нуклеарен конфликт, кажете ми? Што е тоа ако не директно предизвикување светска војна со употреба на нуклеарно оружје?“ пишува Медведев.

„Да ги наречеме работите со вистинско име. Западните земји го туркаат светот во глобална војна. А само целосна и конечна победа на Русија е гаранција против светски конфликт“, заклучи тој.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Калоѓера не може да премолчи, не може да замиже пред историската вистина на Македонија, па затоа во својот живот се определил да македонствува.

повеќе

Слушањето како способност да го фокусираме вниманието на аудитивните дразби е важен аспект на нашиот живот и значително влијае на неговиот квалитет во сите сегменти.

повеќе

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе