Наметнат со знамето на земјата

Маж на протестите во Ирак се појави со лав (ВИДЕО)

Маж на протестите во Ирак се појави со лав, наметнат со знамето на земјата.

 

Тој е снимен како оди по улиците со лав на поводник.

Не е познато каде точно е направена снимката, но во последниов месец дена протестите се организираат  во Багдад и во јужните провинции на земјата. Некои од нив се претворија во насилство.

Најмалку 320 луѓе настрадаа од почетокот на протестите, на 1 октомври, а илјадници се ранети.  

Припадниците на безбедносните сили стрелаат со боева муниција, гумени куршуми и солзавец директно во телата на демонстрантите. Во вчерашните судири се убиени четворица демонстранти, од нив тројца настрадаа од солзавецот чиишто патрони се десет пати посилни од вообичаените. 

Historia magistra vitae est (Историјата е учителка на животот). Оваа латинска изрека ќе ги објаснува односите меѓу народите и нациите додека постои светот.

повеќе

Добро е, во прво време, г. премиер, да го поттикнете Вашиот министер за култура да најде погодна форма да се преобјави книгата „По повод најновиот напад на нашиот јазик“ од Конески, пишува професорот Атанас Вангелов во отворено писмо до премиерот Зоран Заев.

повеќе

Мислам дека Европа нема ни да дозволи полемика за македонскиот јазик затоа што тоа е строго научна работа. Освен нашите политичари-шупелки, никој друг не би посегнал по таа светост.

повеќе