Малезиската влада ги советува жените дома да работат нашминкани и да не ги тормозат мажите (ФОТО)

Малезиското министерство за семејство на Фејсбук објави чуден сет упатства за жените што работат од дома за време на карантинот поради коронавирусот.

Владата ги советува жените дома да бидат убаво облечени, нашминкани и да се однесуваат како што тоа би го правеле на работа. Тоа вклучува пристоен разговор со мажите, а исклучува саркастични коментари или задевање кои со овој пост не се препорачуваат.

Жените исто така не би требало да влегуваат во расправи со мажите кои не сакаат да работат домашни работи. Ако мажите се решат да им помогнат, жените би требало убаво да им објаснат што треба да прават, без иронични коментари. Покрај сето тоа, на жените им се препорачува во разговорот со мажите да се обидат да го имитираат гласот на Доремон, лик од јапонските манга филмови.

Постот предизвика гнев меѓу здруженијата за женски права во Малезија кои го осудија потегот на владата нарекувајќи го дискриминирачки и поразувачки за општеството. Малезија се наоѓа на 104 место на скалата на еднаквост на половите во светот.

Ако идниот премиер биде македонски Албанец и ако успее сите граѓани на Македонија да се поклонуваат под едно знаме, тогаш – зошто да не!

повеќе

Стана премногу вообичаено да се слушнат повици за брза и сериозна одмазда како одговор на недокажани престапи на говорот и мислата, велат Ноам Чомски, Џ.К. Роулинг и 150 други интелектуалци во отворено писмо до јавноста.

повеќе

Додека повеќето земји во светот се соочуваа со двојна, здравствена и економска криза, Косово преминуваше во тројна криза заради политичките случувања.

повеќе