Макрон: Треба да ѝ помогнеме на Украина, но не за да ја нападне Русија

Францускиот претседател Емануел Макрон изјави денеска дека на Украина треба да ѝ се помогне, но не за да ја нападне Русија.

Фото: ЕПА

„Наша должност е да ѝ помогнеме на Украина како што тоа го правиме, да ја заштитиме нејзината територија ама не за да може Украина да ја нападне Русија. Ние не сме во војна со Русија“, изјави Макрон за францускиот информативен онлајн канал БФМТВ.

Според него, целта е Украина да може да пружи отпор и да си го врати суверенитетот, а Русија да седне на преговарачка маса. Францускиот претседател ја оцени како уцена најавата на Русија за мобилизација на резервисти и заканата од користење на нуклеарно оружје.

„Очигледно станува збор за уцена бидејќи Путин има такво нуклеарно оружје и опасноста е секогаш присутна. Тоа е начин на притисок во тешко време на војна“, рече Макрон.

 

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

„Вчерашниот ден измина, утрешниот допрва доаѓа, го имаме само денес - да започнеме“.

повеќе

Шоковите кои се случуваат истовремено и распадот на меѓународната соработка го направија управувањето со кризи невозможно - барем со користење на стандардните алатки. 

повеќе

Oд Словото за академик Божин Павловски, 80 години од раѓањето и 60 години од неговото творештво.

повеќе