„Гореше француската историја“

Макрон: Го избегнавме најлошото, заедно ќе го обновиме Нотр Дам (ВИДЕО)

„Најлошото е избегнато и ние заедно ќе го обновиме Нотр Дам“, рече францускиот претседател Емануел Макрон од пред полууништената катедрала, најавувајќи меѓународна кампања за собирање финансиски средства.

„Ќе се обратиме до најголемите таленти... и повторно ќе ја изградиме... Бидејќи тоа го очекуваат Французите, бидејќи тоа го заслужува нашата историја, бидејќи тоа е нашата длабока судбина.“

„Она што се случи вечерва е ужасна драма. Службите за итни случаи се бореа со огнот со екстремна храброст, професионалност и одлучност... Би сакал да им се заблагодарам од името на целата нација.“

„Ова е нашата историја, и таа гори“, рече Макрон.

Нотрдамската катедрала потврди дека главната структура е „спасена и зачувана“.

Ректорот на Нотр Дам, Патрик Жаквин, за локалните медиуми рече дека и Круната од трње и Туниката на свети Луј се зачувани.

Меѓутоа, останува стравот за многуте бесценети уметнички дела и артефакти што сè уште се наоѓаат во катедралата.

Напредокот и оптимизмот што ги обележаа децениите по 2. Светска војна се гледаа во создавањето на средната класа, составена од луѓе што, иако родени во куќи со земјени подови, завршија со факултетски дипломи и добри работни места во големите градови. Поседуваа автомобили и викендички, летуваа на море и патуваа во странство без визи.

повеќе

Најголемиот предизвик на секоја земја е развојот и одржувањето на здрава популација.

повеќе

Албанија и Северна Македонија уште ќе чекаат, една година откако блокот рече дека имаат шанси за разговори за членство, вели Политико.

повеќе