Лукашенко за можна мобилизација: Ќе се бориме дури кога ќе мораме да го браниме својот дом

Белорускиот претседател Александар Лукашенко кажа дека во таа земја нема да има мобилизација.

EPA-EFE

„Оваа мобилизација е во Русија. Нема да има мобилизација. Тоа е лага“, кажа Лукашенко, а неговата изјава ја пренесе државната новинска агенција БеЛТА.

Лукашенко истакна дека противниците на власта во Белорусија изнесуваат различни тврдења. Посочи на фактот дека во ек е информациска војна. Додаде дека Белорусија дефинитивно ќе одговори на можните закани и обиди за вршење терористички акти.

Според него, за тоа редовно се одржуваат разни вежби, вклучувајќи ја и народната милиција, така што луѓето ги знаат своите должности и ги имаат потребните воени вештини.

Лукашенко истакна дека нема да се спроведува мобилизација ниту ќе се меша во војната.

„Ќе се бориме дури кога ќе мора да го браниме својот дом, својата земја“, заклучи белорускиот претседател.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе

Нов фронт за работа на градежните фирми на веќе изградените згради (и куќи) треба да биде топлинската изолација.

повеќе

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе