Лукашенко: Војната на Европа против Белорусија, Русија и Кина може да доведе до трета светска војна

Претседателот на Белорусија Александар Лукашенко изјави дека хибридната војна која Европа ја насочува против Минск, Русија и Кина може да доведе до трета светска војна.

EPA-EFE

„Европејците, кои водат хибридна војна против нас, Русија и Кина, не само што создава жариште на силни тензии, туку и поттикнува трета светска војна“, кажа белорускиот претседател за телевизијата Скај њуз.

Тој истакна дека по Европејци ги подразбира исклучиво „лудите политичари“ од европските земји, а не нивните народи.

Според Лукашенко, причината за таквото однесување на Европа е што државите не се самостојни во својата политика и се наоѓаат во колонијална зависност од Соединетите Американски Држави.

„Односите на САД и земјите од Западна Европа се односи на метропола и колонии“, оцени Лукашенко, наведувајќи ја како пример неодамнешната афера со шпионирањето на европските лидери од 2012 до 2014 година од страна на Агенцијата за национална безбедност на САД, со учество на Данска.

Во интервјуто Лукашенко кажа дека колективниот Запад доживеа неуспех кога станува збор за спроведувањето на „обоената револуција“ во Белорусија.

На крајот истакна дека Русија останува главен партнер на Минск.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

„Сакајќи ја Америка и должејќи ѝ ја првата верност нејзе, ние ќе бидеме безвредни синови и ќерки на Америка ако немаме љубов во нашите срца за почвата што нè хранеше во нашето детство, за јазикот што го зборуваме и што го немаме заборавено...“

повеќе

Овде нема такво нешто. Има некои чинители што се занимаваат со испишување црвени линии. Не им значи ништо фактот што токму под ова гесло е овозможен најдолготрајниот мир на европскиот континент.

повеќе

Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома.

повеќе