Лукашенко повторно се закани: Нема енергенси ако Полска ја затвори границата

Белорускиот претседател Александар Лукашенко се закани дека е спремен да го прекине транспортот на енергенси во случај Полска да ги затвори границите.

EPA-EFE

„Мислите дека кога ќе ме задушуваат Полјаците или некои други ќе размислувам за некои договори? За што зборувате вие?“, кажа Лукашенко во интервјуто за РИА Новости.

На прашањето дали тоа сериозно го мисли, тој одговори потврдно.

„Полјаците решиле да ја затворат границата со Белорусија. Па добро, затворете ја. Ние и онака не одиме често во Европската Унија“, кажа Лукашенко.

Истакна дека денес интересот на Белорусија е во Русија и Кина, главно на истокот.

„А што ако јас ја затворам границата? Што ќе биде со протокот од Русија и Кина кој главно оди преку нас“, порача Лукашенко.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе