Лукашенко ги посети мигрантите на границата со ЕУ: „Ако сакате да одите на Запад, одете“

Белорускиот претседател Александар Лукашенко денеска им порача на мигрантите на границата со Полска дека Белорусија ќе им помогне да се вратат дома, но нема да ги тера.

EPA-EFE/MAXIM GUCHEK

„На оние кои сакаат да си одат дома, ќе им помогнеме во тоа“, рече Лукашенко за време на посетата на импровизираниот мигрантски камп. „Но, нема да ве тераме. Тоа не е во ред.“

Лукашенко истакна дека нема да си игра со нивната судбина. „Ако сакате да одите на Запад, нема да ве приведуваме, да ве гушиме, да ве тепаме“, рече тој. „Тоа зависи од вас. Одете преку. Одете“.

Тој предупреди дека мигрантската криза, доколку не се реши сега, ќе стане уште поголема.

За време на првата посета на границата од почетокот на кризата, Лукашенко ги посети луѓето кои им обезбедуваат храна на мигрантите и разговараше со персоналот на Црвениот крст во кампот.

Тој ги критикуваше соседите на Белорусија. „Ќе направиме сè што сакате, дури и ако тоа е лошо за Полјаците и Летонците“, рече тој.

„Во никој случај нема да ве приведуваме, да ви ги врзуваме рацете и да ве качуваме во авиони за да ве вратиме дома ако не сакате“.

Белорусија почна да враќа некои мигранти дома, но сè уште чека одговор од ЕУ дали ќе прими 2.000 луѓе кои чекаат на границата.

Во понеделникот тој рече дека ќе побара од Германија да ги прими, предупредувајќи дека ЕУ не контактирала со Минск за тоа.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE/MAXIM GUCHEK

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе