Литвански министер бара целосна забрана за влез на руски државјани во ЕУ

Министерот за надворешни работи на Литванија Габриелиус Ландсбергис повика на прекин на издавањето визи за руските граѓани на ниво на целата Европска Унија.

Фото: ЕПА

Забраната е поддржана од земји како Финска и Естонија, но против се германскиот канцелар Олаф Шолц и Европската комисија.

„Идеално, тоа треба да биде одлука на европско ниво со која едноставно би се укинала важноста на тие визи, па сите би престанале да ги издаваат“, рече Ландсбергис. Литванија престана да издава визи за Русите веднаш по почетокот на инвазијата на Украина, како и Естонија и Летонија, додека Финска ги заострува правилата.

Ландсбергис ја доведе во прашање ефикасноста на таквите поединечни мерки од страна на некои земји, бидејќи руските граѓани можат да влезат во Шенген-зоната врз основа на визите издадени во други земји-членки на ЕУ.

„Денес рускиот државјанин може да добие виза во германскиот конзулат во некој руски град, а потоа да патува низ Финска, Естонија, Летонија, Литванија и Полска, каде и да сака да оди на одмор“, рече литванскиот министер.

Чешката Република, актуелниот претседавач на ЕУ, најави дека за ова прашање ќе се разговара на министерски состанок на крајот на август.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Самата идеја на странските директни инвестиции е да донесе нови вработувања со повисоки плати кои треба да ги исплаќа странскиот инвеститор.

повеќе

Треба да се размисли за тоа дека сите предлози и промени кои доаѓаат од Брисел, не можат ефикасно да се применат и во Македонија и да се дејствува во правец на благосостојба на граѓаните, а не само на профитите.

повеќе

Предложеното законско решение се фокусира на аудиовизуелниот/радиодифузниот сектор, игнорирајќи ги последниве две децении на развој на дигиталниот домен и на интернет, со сите негови позитивни и негативни страни.

повеќе