Литвански министер бара целосна забрана за влез на руски државјани во ЕУ

Министерот за надворешни работи на Литванија Габриелиус Ландсбергис повика на прекин на издавањето визи за руските граѓани на ниво на целата Европска Унија.

Фото: ЕПА

Забраната е поддржана од земји како Финска и Естонија, но против се германскиот канцелар Олаф Шолц и Европската комисија.

„Идеално, тоа треба да биде одлука на европско ниво со која едноставно би се укинала важноста на тие визи, па сите би престанале да ги издаваат“, рече Ландсбергис. Литванија престана да издава визи за Русите веднаш по почетокот на инвазијата на Украина, како и Естонија и Летонија, додека Финска ги заострува правилата.

Ландсбергис ја доведе во прашање ефикасноста на таквите поединечни мерки од страна на некои земји, бидејќи руските граѓани можат да влезат во Шенген-зоната врз основа на визите издадени во други земји-членки на ЕУ.

„Денес рускиот државјанин може да добие виза во германскиот конзулат во некој руски град, а потоа да патува низ Финска, Естонија, Летонија, Литванија и Полска, каде и да сака да оди на одмор“, рече литванскиот министер.

Чешката Република, актуелниот претседавач на ЕУ, најави дека за ова прашање ќе се разговара на министерски состанок на крајот на август.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе

Нов фронт за работа на градежните фирми на веќе изградените згради (и куќи) треба да биде топлинската изолација.

повеќе

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе