Постигнат компромис со Унгарија и Полска

Лидерите на ЕУ постигнаа договор за буџетот

Постигнат е договор по прашањето на повеќегодишниот заеднички буџет и пакетот за заздравување, потврди претседателот на Европскиот совет Шарл Мишел.

EPA-EFE

Мишел, кој претседава со состанокот на лидерите ЕУ27 во Брисел, на својот твитер профил порача дека сега може да се почне со применување на буџетот и работата на заздравување на европските економии.

Унгарија и Полска во претходниот период го блокираа буџетот на ЕУ за следните седум години и пакетот за заздравување во вкупна вредност од 1.825 милијарди евра поради противењето на новиот механизам кој го условува финансирањето од фондовите со почитување на владеењето на правото во земјите членки.

Германија, како претседавач со Советот на ЕУ, пред состанокот претстави компромисен предлог кој дава гаранции за фер примена на механизмот, вклучувајќи и проценка на Судот на правдата и можност за жалба до Европскиот совет на земјите против кои механизмот евентуално би бил употребен.

Повеќето лидери, вклучувајќи го и унгарскиот премиер Виктор Орбан, доаѓајќи на денешниот сами изразија очекување дека договор за механизмот за следење на владеењето на правото, а со самото тоа и деблокада на важниот буџет за заздравување на ЕУ од последиците на пандемијата, ќе биде постигнат вечерва.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Опседнатоста со лесна и брза заработувачка, завидливоста и љубомората кон побогатите, невидената мрзливост комбинирана со желбата за убав и прилично ситуиран живот, од Македонците создаде зомбизирани суштества кои лутаат низ времето и просторот, без патоказ и без изграден вредносен ориентир по кој ќе се водат низ животот.

повеќе

Иако новогодишните честитки во јануари оваа година, беа најчесто за здравје и со желба за „старото нормално“, првите три месеци од 2021 година не навестуваат крупни промени околу тоа кој ќе биде повторно најизговорениот збор и во периодот кој претстои. 

повеќе

Програмата за вакцинација во Бугарија може исклучиво да се окарактеризира како фијаско. 

повеќе