Ја проширија забраната

Летонија покрај нацистичките, ги забрани и советските униформи

Летонија ја прошири забраната на употребата на нацистичките и советските симболи во јавност, па таа сега ќе се однесува и на униформите на двата режими.

Парламентот на балтичката членка на Европската Унија вчера изгласа измена на законот што забранува носење на униформите на војските и репресивните тела на нацистичка Германија и на Советскиот Сојуз.

Измената на законот ќе стапи во сила на 1 јануари 2020 година, соопшти парламентот во Рига.

Летонија во текот на Втората светска војна во различно време ја окупираа силите на Советскиот Сојуз и на нацистичка Германија, а својата независност ја стекна во 1991 година.

Додека ветераните на советската војска традиционално маршираа низ градовите на настаните по повод Денот на победата 9 мај, ветераните на СС-единиците го правеа истото на 16 март по повод Денот на легионерите.

Досега во сила беше забрана за истакнување на обележјата на двата режими, како знамиња и грбови.

Забранетите симболи ги вклучуваат советската црвена петокрака со срп и чекан и нацистичката свастика.

Вчера оправдано доминираше веста дека „Макрон ќе поддржи преговори за Македонија и Албанија ако ЕК препорача во март“.

повеќе

Албанија мора отворено да каже, дека обидите на Софија за асимилација на Македонците во Албанија како Бугари не се добрососедство, туку отворен напад.

повеќе

Перењето пари преку трансакции со недвижнини ги интегрира црните фондови во економијата, притоа обезбедувајќи сигурна инвестиција.

повеќе