Барселона, Шпанија

Летаат столови во Барселона, нов судир на демонстрантите (ВИДЕО)

Во центарот на Барселона се судрија две помали групи на демонстранти, додека во градот се загрева протестот на илјада приврзаници на единството на Каталонија и Шпанија.

АП пренесе дека двете судрени страни фрлале столови едни на други, додека локалната полиција не ги одвоила.

Агенцијата вели дека не е јасно што го предизвикало ова насилство и кој учествувал во него.

АП забележува дека на снимката се гледа како столиците летаат во двете насоки, додека припадниците на општинската и регионалната полиција ги туркаат демонстрантите наназад на секоја страна.

Се вели дека во близина се одржува протест на граѓанските организации кои се противат на сепаратистичките планови за Каталонија и дека овие демонстрации не се прекинати.

Во исто време, околу 200 приврзаници на ултрадесницата и шпанските националистички организации го завршија митингот на ридот Монџуик во Барселона, каде го запалија неофицијалното знаме, познато како Сењера, кое стана симбол на каталонските сепаратисти.

И ако граѓаните или Владата очекуваа дека Јункер на Заев ќе му даде покана со датум за влез на Македонија во ЕУ, тогаш живееме во илузии.

повеќе

Опкружени со балкански хипернационалности, Македонците мора да се борат со тезите дека се „измислен народ“. Всушност, сите идентитети, меѓу кои и грчкиот, се изградени наративи со темели во историјата и во митот. На Македонците им треба име што го потврдува нивниот вистински идентитет независен од Бугарите, Србите или Словените воопшто.

повеќе

Некои политички партии вртат големи суми пари од нивното јавно и приватно финансирање.

повеќе