Лавров: Сето ова ќе има катастрофални последици

Акциите на Вашингтон во областа на нуклеарно разоружување и неширење покажуваат дека во Соединетите Држави превладеале поддржувачите на нова трка во вооружување, рече рускиот министер за надворешни работи, Сергеј Лавров, на 27-миот совет на Советот за надворешни работи.

„По пропаста на Договорот за антибалистички проектили сега е на ред Договорот за елиминација на ракетите со краток и среден дострел. Потоа, можно е да има проблем со продолжувањето на Договорот за мерки за натамошно намалување и ограничување на стратегиското офанзивно оружје“, рече Лавров.

Тој додаде дека сето ова ќе „има катастрофални последици“, не само за оние области од меѓународниот живот што биле уредени со тие договори, туку и за останатите механизми во областа на нуклеарното разоружување и неширење на нуклеарното оружје.

Според него, ако се направи процена на активностите на Вашингтон во оваа област, може да се заклучи дека превладеале поддржувачите на нова трка во вооружувањето.

Едно современо демократско општество се разликува од тоталитарното токму по тоа што јавната критика е основно полемичко право и должност на медиумите.

повеќе

Македонските граѓани конечно го гледаат крајот на илузијата што им се продава од осамостопјувањето до денес.

повеќе

Министерот за финансии не треба да е кум, баџанак, шура, братучед или самиот тој, бидејќи треба да даде отпор на честите политички, но не и економски барања на членовите на владата.

повеќе