Лавров го повика шефот на српската дипломатија во Москва

Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров изјави денес дека на шефот на српската дипломатија Никола Селаковиќ му е упатен повик да ја посети Москва во блиска иднина.

EPA-EFE

Лавров истакна дека се „случи нешто незамисливо, одземање на правото на една суверена држава на остварување на надворешната политика, блокирање на меѓународната дејност на Србија кон Русија“. Тој истакна дека станува збор за уште една очигледна демонстрација колку далеку ЕУ и НАТО се спремни да одат во користењето најгруби средства наметнувајќи ги своите правила во меѓународното право.

Тој истакна дека Србија е изложена на „викање и врескање“ да направи конечен избор, а во врска со тоа ги спомна постовите на поранешниот премиер на Шведска Карл Билт кој кажа дека најлошото што Србија може да го направи е да го прими шефот на руската дипломатија.

Додаде дека за време на посетата во Белград требало да се сретне со претседателот Александар Вучиќ, шефот на дипломатијата Никола Селаковиќ, претседателот на собранието Ивица Дачиќ и претставници на Српската православна црква.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Предложеното законско решение се фокусира на аудиовизуелниот/радиодифузниот сектор, игнорирајќи ги последниве две децении на развој на дигиталниот домен и на интернет, со сите негови позитивни и негативни страни.

повеќе

Според последното истражување на организацијата ПИНА, базирано врз анкети направени со 103 новинарки, 24,1% од новинарките добиле закани за физичко насилство, а 19,5% и закани по животот.

повеќе