Курти: Србија се држи себеси како заложник бидејќи не сака да ја признае независноста на Косово

Косовскиот премиер Аљбин Курти изјави денес дека Србија самата себе се држи како заложник бидејќи не сака да ја признае независноста на Косово.

EPA-EFE

Тој ова го кажа во Тирана по завршувањето на самитот на лидерите на земјите од Западниот Балкан.

„Сакаме да се интегрираме во ЕУ, во НАТО. Признавањето на Косово е добро и за Србија која самата се држи како заложник бидејќи не сака да нè признае“, кажа Курти.

Зборувајќи за полемиката со српската премиерка Ана Брнабиќ, Курти кажа дека до неа дошло бидејќи Брнабиќ одбива да ја прифати независноста на Приштина. Додаде и дека Србија би требало да се огради од режимот на Слободан Милошевиќ.

„Бројните иницијативи ги споија лидерите на Западниот Балкан за да се донесе духот на евроинтеграциите. Регионалните иницијативи се во застој бидејќи Србија не сака да ја признае независноста на Косово. А тоа би придонело за поголема соработка. Не е доволен само заеднички пазар туку и вредностите на Европската Унија да се вградат во односите во регионот. За Србија е најважно да ја признае независноста на Косово за да ја прифати реалноста“, кажа Курти.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Во последните 30 години сите политички партии, независно од тоа колку демократски се претставуваат во своите програми, на државата гледаат како на инструмент, што е пак првиот сигнал, чекор кон авторитарност.

повеќе

Ако денес направиме една историска книжевна паралела, драмското дело на Стефановски ќе го квалификуваме како антологиски бисер, кого и сегашните и идните генерации ќе го чуваат како неодминлив столб на целокупната македонска драмска литература.

повеќе

За првпат во историјата на албанската демократија, една иста партија ќе биде на чело на земјата три последователни мандати. 

повеќе