Курти: Сакаме Албанците во Црна Гора и Црногорците на Косово да ги уживаат сите права

Премиерот на Косово Аљбин Курти изјави денес дека Косово сака Албанците во Црна Гора и Црногорците на Косово да ги уживаат сите свои колективни културни и политички права, „како здрава основа за односите меѓу двете соседни држави, за подобра иднина и доброто на двата народи“, соопшти неговиот кабинет.

EPA-EFE

Курти, честитајќи го Денот на Црногорците на Косово и Денот на независноста на Црна Гора, кажа дека Црна Гора и Косово „едни на други ја поддржаа независноста“.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Tреба да ја прифатиме технологијата, наместо да се плашиме од неа, а и игрите се дел од тој процес. 

повеќе

Moжно ли е стотици кандидати за градоначалници три недели да ветуваат, а никој да не каже од каде средства за таа намена т.е. никој да не го спомене зборот децентрализација кој претставува клуч за било какво ветување?

повеќе

Капиталното дело на Танас Вражиновски „Македонска народна митологија“, упатува на потребата нашата наука постојано да се враќа на извориштата на македонската култура и писменост, создавани од светите браќа Кирил и Методиј и од нивните ученици и следбеници, светите Климент и Наум Охридски. 

повеќе