Курти: Сакаме Албанците во Црна Гора и Црногорците на Косово да ги уживаат сите права

Премиерот на Косово Аљбин Курти изјави денес дека Косово сака Албанците во Црна Гора и Црногорците на Косово да ги уживаат сите свои колективни културни и политички права, „како здрава основа за односите меѓу двете соседни држави, за подобра иднина и доброто на двата народи“, соопшти неговиот кабинет.

EPA-EFE

Курти, честитајќи го Денот на Црногорците на Косово и Денот на независноста на Црна Гора, кажа дека Црна Гора и Косово „едни на други ја поддржаа независноста“.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Ковидот нема да нѐ победи. Да зборуваме за раст и развој, за подобар и забрзан раст, за паметен и зелен развој.

повеќе

Размислуваме како можеме да ја заштедиме и заштитиме водата, но само додека немаме вода!

повеќе

Во последните 30 години сите политички партии, независно од тоа колку демократски се претставуваат во своите програми, на државата гледаат како на инструмент, што е пак првиот сигнал, чекор кон авторитарност.

повеќе