Курти: Косово и Србија немаат можност да се договорат без ЕУ

Косовскиот премиер Аљбин Курти кажа дека е неспорно дека Косово и Србија немаат можност да се договорат без посредството на Европската Унија.

EPA-EFE

Како што наведе, Европската Унија треба да биде посредник и овозможувач на овој договор кој треба да се фокусира на меѓусебно признавање.

„Во моментов имаме меѓусебно непризнавање, Србија не ја признава независноста на Косово, Косово како република не ја признава Србија и тоа е однос кој го имаме веќе 13 години, нестабилен, но тоа има врска со неодамнешната војна на Косово за која Србија не сака да преземе одговорност“, кажа тој.

„Значи, непризнавањето на злочините на Косово и непризнавањето на независноста не се две многу различни нешта, значи едното е предизвикано од другото“.

Курти наведе дека со непризнавање на злочините извршени на Косово, злочини против човештвото, воени злочини и геноцид, Србија не ја признава независноста на Косово бидејќи ја смета за резултат на ослободителната војна“.

„Верувам дека ова е суштината на нештата. Сега, имаше грешки во минатото бидејќи се сметаше дека признавањето од Србија доаѓа на крајот на процесот. Има уште многу елементи, воена отштета, исчезнатите, па добрососедските односи и останатото, но во центарот на договорот треба да биде меѓусебното признавање. Ако тоа го нема, сè останато е нестабилно, па сега имаме во воздух српски „миготви“ за технички прашања на реципроцитетот како регистарските таблички“, заклучи Курти.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе