Кандидатот за косовски премиер

Курти има три услови за продолжување на дијалогот, првиот е да го нема Вучиќ на преговарачката маса

Аљбин Курти ги објави своите три принципи за продолжување на дијалогот на Белград и Приштина, од кои првиот е дека не го сака претседателот на Србија Александар Вучиќ на преговарачката маса.

На собирот во Берлин наречен „Балкански дијалози“, на кој беа разгледувани европските перпсективи на западниот Балкан и можностите за постигнување позитивни придвижувања во односите на Белград и Приштина, Курти како прв принцип наведе дека нема да има разговори на косовскиот претседател и претседателот на Србија и дека не го сака Вучиќ на масата.

„Нема разговори за косовската територија“ е вториот услов што го наведе претседателот на Самоопределување, како што пренесуваат косовските медиуми.

Третиот услов кој го наведе Курти е да нема разговори за мапите.

Косово е централна тема на конференцијата, на која ќе бидат посветени две од четирите пленарни сесии.

На собирот учествуваат голем број политички лидери од регионот, но и влијателни дипломати од САД, ЕУ и Германија.

Интернационалистички, универзалистички и солидарен пристап е единствениот начин да се надмине еколошката и климатска криза, во регионот и пошироко.

повеќе

Мора да се пристапи кон воведување нови мерки за поголема контрола на лицата кои поседуваат нелегални пари.

повеќе

Визија на развиениот свет е државните авторитети да го гледаат спортот како средство за подобар економски и социјален развој.

повеќе