Трагедија на Филипините

Крокодил извлечкал 10-годишно дете од чамец и го изел пред очите на братот и сестрата

На југот на Филипините крокодил изел 10-годишно момче пред очите на постарите брат и сестра, откако го извлекол од дрвен чамец.

Естуарскиот крокодил го извлекол момчето, кое седело во задниот дел на чамецот, во близина на градот Балабак, област озлогласена по напади од огромни крокодили.

Таткото на момчето го барал цела ноќ, но полуизедените остатоци од неговото тело подоцна ги пронашол рибар во блиското мочуриште, вели Индипендент.

Естуарскиот крокодил е најголемиот влекач во светот. Може да порасне до шест метри и да тежи до еден тон. Тој живее со солена вода и во мочуриштата од источниот брег на Индија, преку Југоисточна Азија до северна Австралија.

Тој е врвен соленоводен предатор и обично прави заседа пред да го удави својот плен или да го изеде цел.

Поради вековното исцрпување на нивните живеалишта, риболовот со динамит и ловокрадството, тие станаа загрозен вид.

Растечката популација на Филипините и побарувачката за кора од растението ризофора, која може илегално да се продава за употреба во производството или за боење, сè повеќе ги доведува луѓето во контакт со крокодилите, па во последниве години има сè поголем број напади од овие животни.

Бизнис заедницата која до пред некој месец постојано „трубеше“ како државата не треба да ѝ се меша во работата, веднаш почна да плаче за државна помош.

повеќе

Кога може оние кои пукаа по нас, оние кои ги убија Аце, Коки и Оливер да бидат на слобода, зошто не би бил помилуван и ти?

повеќе

Го регистрираме името Јунајтед Маседонианс и тогаја сетне почнаме да прајме отворени Илинденцки пикници – македонцки илинденцки, не со Богарите. Сами ние Македонци и народо трна.

повеќе