Косовското собрание денес ќе расправа за резолуција за „српскиот геноцид“

На дневниот ред на собранието на Косово е предлог резолуција за геноцид кој Србија наводно го извршила на Косово.

Резолуцијата се однесува на геноцидот, злосторството против човештвото и воени злосторства кои, како што се наведува, „поранешниот режим на српската држава го извршил на Косово“ и за формирање „државна комисија за формирање трибунал за извршениот српски геноцид на Косово“.

Покрај времето за пратенички прашања, пратениците ќе ги разгледаат и одлуките за изградба на музеј на геноцидот и изградба на меморијал на протерувањето.

Посебна точка на дневниот ред е утврдување датум за одбележување на, како што се наведува, „геноцидот на Србија“ врз Косово.

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе