Косово нема да добие поддршка од НАТО за формирање војска?

За секоја иницијатива во врска со мандатот на безбедносните сили на Косово треба да се консултираат сите заедници на Косово, како и сите сојузници на НАТО, изјави функционер на НАТО за српскиот весник Данас.

Фнкционерот кој сакал да остане анонимен изјавил дека НАТО го поддржува развојот на безбедносните сили на Косово во рамки на својот актуелен мандат и дека косовските безбедносни сили се професионални сили и извор на регионалната стабилност.

Функционерот на НАТО ова го кажал како одговор на прашањето како Северноатлантската алијанса гледа на најавите за трансформација на косовските безбедносни сили во косовска војска, кои во последно време сѐ погласно се слушаат од Приштина.

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе