Косово ги укина царините

Косовскиот премиер во оставка Аљбин Курти објави дека косовската влада донела одлука за укинување на царините на производите од Србија и Босна и Херцеговина.

Се воведува и мерка на реципроцитет во однос на Србија, која нема да се применува во односите со БиХ.

Одлуката стапува на сила вечерва на полноќ и ќе важи до 15 јуни годинава, кога ќе се разгледаат резултатите на примената на оваа одлука.

Премиерот во оставка спомна и многу меѓународни документи кои се основа за меѓусебните трговски односи додека особено подвлече дека два документи кои се однесуваат на трговските односи меѓу Косово и Србија треба да бидат во согласност со уставните и законските решенија на Косово.

„Мерките на реципроцитет односно за меѓусебните односи се институт, за односот меѓу суверени држави кој е признаен со основните принципи на меѓународното право“, кажа Курти спомнувајќи конкретни меѓународни документи и принципи кои тоа го уредуваат.

Косовското собрание пред неколку дена изгласа недоверба на влада на Курти.

Време е за коренити промени на економскиот систем во Хрватска.

повеќе

Јавното здравје и економијата одат заедно и во време на пандемија, па затоа најдобриот начин да ѝ се помогне на економијата во оваа криза е ако се воведат адекватни рестрикции за пандемијата да се стави под контрола.

повеќе

Стопанската комора на Македонија со донесувањето на 4-тиот сет на мерки гледа остварување на ветеното дека Владата на РСМ и во услови на здравствено- економска криза ќе стои зад компаниите.

повеќе